Elazığ Depremi Yardım Çalışmaları

24 Ocak 2020 Cuma günü Elazığ’da gerçekleşen büyük deprem ölümlere, yaralanmalara, kayıplara, hasarlara ve yıkımlara sebep oldu.  Maalesef birçok bireyin ve ailenin canı çok yandı ve yanmaya devam etmektedir. Aile fertlerinin ölümleri mi, yıkılan evleri mi, yıkılan ümitleri mi? Hangisine ağlayacaklarını bilemeyen insanlar korku içinde dışarıda çadırlarda konaklamak ve -15 dereceyi bulan havalarda ısınmaya çalışmak zorunda kaldılar.

Bizler İlk Umut Derneği olarak depremin gerçekleştiği ilk andan itibaren organize bir şekilde hareket edip gerekli plan ve programları yaptıktan sonra Elazığ’a intikal ettik. Deprem bölgesine vardığımızda tablo düşündüğümüzden de kötüydü insanların yüzlerinden korkuyu hemen fark edebiliyordunuz. Onların yıkılan umutlarını yeniden inşa etmek, gözyaşlarını silebilmek ve yaralarını sarabilmek için çalışan ve gönüllü ekiplerimizle hızla işe koyulduk.

Öncelikli olarak çadırlardaki en büyük sorun olan battaniye ihtiyacını karşılamak adına 1.500 adet battaniye siparişimizi verdik ve en az 500 çadırın ısınma açısından daha iyi koşullara gelmesine katkıda bulunduk. Bu sırada genellikle bu tarz afet durumlarında hızla ortaya çıkan hijyen problemlerinin önüne geçebilmek adına İzmir Torbalı’da kullanılan ve bünyesinde 2 tuvalet, 3 duş kabini ve 2 adet çamaşır makinesi bulunan Mobil Hijyen Tırını Elazığ’a getirttik ve Elazığ’ın en büyük çadır kentine yerleştirdik. Günlük yaklaşık 30 kişi duş alabiliyor iken 50 makine çamaşır da yıkanabilmekteydi. Hijyen problemleriyle sadece hijyen konteynırı ile değil birçok aileye dağıttığımız hijyen kolileriyle mücadelemizi sürdürdük.

Hijyen problemleri dışında tabi ki gıda problemlerinin de olacağını düşünmek zor değil; bu amaçla öncelikli olarak gördüğümüz bebekler için devam sütü, bebek bisküvisi ve organik meyve püreleri ,2 tonluk yoğurt dağıtımını da gerçekleştirdik. Daha sonra bir gıda bağışçımızın ve İlk Umut Derneği fonlarının ortak katkılarıyla içinde portakaldan elmaya, domatesten salatalığa, patatesten soğana kadar birçok meyve ve sebzeyi bulunduran 16 tonluk bir gıda dağıtımında Türk Kızılayı ile birlikte dağıtım çalışmalarımıza devam ettik .

Saydığımız tüm gıda malzemelerinin yanı sıra en temel ihtiyaçlardan biri olan giyinme ihtiyacına da katkıda bulunmak amacıyla sayısını hesaplayamadığımız kadar mont, atkı-bere seti, kazak, pantolon, bebek kıyafeti, bebek battaniyesi, pijama takımı, iç çamaşırı, çorap ve ayakkabı dağıtımlarını gerçekleştirdik.

Bu zor günlerde çocuklarımıza psikososyal destek ve bir nebze de olsa gülen gözlerle dünyaya bakmalarını sağlamak adına bağışçılarımızın destekleri ile çadır kentlere oyuncak dağıtımları gerçekleştirdik. Bu dağıtımlar sırasında 1.300 adet oyuncak deprem sonrası travma ile mücadele eden çocuklarımıza ulaştı.