İzmir İlk Umut Toplum Merkezi Yeni Adresinde

İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan toplum merkezimizde kadın ve çocuklara hizmet vermeye başladığımızdan bahsetmiştik. Fakat bu talebin artmasıyla birlikte daha geniş ve daha çok insanı ağırlayabileceğimiz bir yere geçme kararı alarak taşındık. Yeni binamızı mümkün olan en kısa sürede hazır hale getirdik. Özellikle çadır kentlerde yaşayan mülteci ailelerin ve mahallede yaşayan fakat durumu olmayan ailelerin  en çok ihtiyaç duyduğu çamaşır yıkama hizmetine olan ilginin artması ile birlikte yeni adresimizde daha etkili olabileceğimizi düşündük.

Kadınlar çamaşır yıkamak için geldiklerinde çocuklar da onlarla birlikte gelip bizlerle oyunlar oynamaya, aktiviteler ve resimler yapmaya başladılar. Bazen anneleri çamaşır yıkamak için gelmese bile bizi ziyaret etmek ve aktivite yapmak için geldiler. Toplamda 20 çocuğu aynı anda merkezde ağırladığımız zamanlarımız oldu. Bu nedenle bizler onlar için oyun alanı ve aktivitelerini rahatça yapabilicekleri ayrı yerler oluşturduk. Bunun yanı sıra çocukların evlerine ziyaretlerde bulunup aileleri ile zaman geçirerek ihtiyaçlarını belirleme fırsatımız oldu. Bu ihtiyaçlardan en büyüğü çocukların dil sorunu ve yalnızlıklarıydı, okula gidemiyorlardı çünkü türkçe bilmiyorlardı. Bizlere geldiklerinde dil sorunu yaşamadan oyunlar oynuyor, büyük bir anlayış ve sabırla aktiviteleri onlara gösteriyor ve tüm bunları birlikte yapıyorduk. Bu nedenle çocuklarını bizimle vakit geçirmek için her gün yollamak istediklerini söylediklerinde, bizlerde merkezimizin kapısının onlara ve çocuklara her zaman açık olacağını belirttik. Ancak dil sorunu azaldıkça onları devlet okullarına kayıt yaptırmaları için teşvik etmeyi asla elden bırakmadık. Bu süreçte sık sık görüştüğümüz ailelere hijyen setlerini, battaniyeler ve gıda kutularını elimizden geldiğince ilettik. Bazen çocukların merkeze geldiklerinde montlarının botlarının ve kalın kıyafetlerinin olmadığını gördüğümüzde hemen kışlık kıyafet, mont ve atkı bere setlerini onlarla paylaştık.

Evleri ziyarete gitmek için arayıp haber verdiğimizde, çocuklar en güzel kıyafetlerini giyiyor ve saçlarını tarayıp hazırlanıyorlarmış. Onların bizleri sevmesi, güvenmesi ve evlerine misafir etmesi bizleri çok sevindiriyor.