28Mar2024

Mobil Hijyen Tırı ile Umut Verenler

Sivil toplumun ilham veren hikayelerinden bir tanesi de; çocuklar güldükçe hala umut vardır diye yolan çıkan İlk Umut Derneği.

İlk umut Derneği ile Mobil Hijyen tır maceralarını konuştuk. Biz sorduk onlar yanıtladı.

1.    Neden Mobil Hijyen Tırı Yaptınız? Mobil Hijyen Tırı Yapma Fikri Nasıl Doğdu?

Faaliyete başladığımız ilk günlerden beri ziyaret ettiğimiz bir çok ilde hayatını zorlukla sürdüren mülteciler ve ihtiyaç sahipleri ile ikili görüşmeler yaptık. Yaptığımız görüşmeler sonucu en büyük ihtiyaçlardan birinin kişisel temizliklerini yapabilecekleri, temiz ,güvenilir, sağlıklı ve işlevsel bir ortam olduğu sonucuna vardık. Fakat oluşturulacak bu ortamın ihtiyaç anında, ihtiyacın olduğu yerde bulunması gerekiyordu. Bu sebeple öncelikle oluşturulacak ortamın, taşınabilir olması gerekliliği fikrini benimsedik. Sonrasında bu fikri projelendirerek hayata geçirmeye karar verdik. Projelendirme aşamasında insanların sadece yıkanmalarını sağlamak yerine tırlarımızın içine kıyafetlerini de yıkayabilecekleri çamaşır makineleri de monte ettik. Ayrıca insanların tuvalet ihtiyaçlarını da karşılayabileceği tuvaletleri de bu aracımızın içerisine sığdırdık.

2.    Bu Projede Kaç Kişi Yer Aldı?

Projede başta dernek çalışanlarımız olmak üzere gönüllülerimiz ile birlikte toplam 14 kişi yer aldı. Bu sayının dışında kalan ancak; projeye gönül veren ve derneğimize desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen yüzlerce bağışçımızın katkıları tabi ki asla es geçilemez…

3.    Bugüne Kadar Kimlere ve Nasıl Hizmet Verdiniz?

Mobil hijyen tırlarımızı ilk olarak İzmir Torbalı ve Gaziantep’te bulunan İlk Umut Mülteci Merkezleri’nde ihtiyaç sahiplerinin hizmetine sunduk. Başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere her iki merkezde de olumlu dönüşler aldık. Hijyen tırlarımız bu merkezlerde fazlası ile ilgi gördü ve bir çok ihtiyaç sahibinin kişisel temizlik ihtiyacına mükemmel bir şekilde hizmet etti. Gönüllülerimizin ve dernek çalışanlarımızın sürekli temizlik kontrolü ve özenli çalışmaları sayesinde bu merkezlerdeki insani yardım görevimizi eksiksiz ve mutlu şekilde devam ettirdik.

Mobil hijyen tırlarımız ile ilk deneyimlerimiz sonrası, bu ihtiyaçların afet bölgelerinde de gündeme gelebileceği konusunu masaya yatırdık. Ve oluşacak ilk afette hijyen tırımızı afet bölgesine götürme kararı aldık.

Nitekim, 2019 yılında yaşanan Denizli Acıpayam depreminde, deprem bölgesine ulaşan ilk STÖ’lerden biri olarak bölgeye hijyen tırımızı kurduk ve depremin açtığı yaralar sarılana dek bölgede mutluluk ile hizmet verdik. Başta Türk Kızılayı, AFAD ve benzeri STÖ’ler olmak üzere bir çok depremzededen yine olumlu dönüşler aldık. Bölgede mağduriyet yaşayan binlerce kişi haricinde, yardım için gelen bir çok STÖ gönüllüsüne de mobil hijyen tırlarımız ile hizmet verdik.

Sonrasında 2020 yılı içerisinde gerçekleşen Giresun sel felaketi, Elazığ depremi ve İzmir depreminde de aynı hız ve sorumluluk duygusunu kaybetmeksizin mobil hijyen tırlarımız ve gönüllülerimiz ile birlikte afetzedelerin yanında olduk.

İlk Umut Derneği hala 100’lerce gönüllüsü ve dünyanın her yerindeki bağışçıları ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kaynak: https://www.stgm.org.tr/mobil-hijyen-tiri-umut-verenler

KAMUOYUNA DUYURUDUR

Son günlerde, “İlk Umut Vakfı” isimli, gerçekte var olmayan bir oluşumun, İlk Umut Derneğimizin ismi ve kamuoyu nezdindeki itibarından faydalanmak suretiyle seri dolandırıcılık faaliyetlerinde bulunduğunu, üzülerek öğrenmiş durumdayız.

Edindiğimiz bilgiler uyarınca, gerçekte var olmayan “İlk Umut Vakfı” ismiyle hareket eden bu kötü niyetli kişi/kişilerce, halk nezdinde Derneğimizin itibarı ve güvenilirliği kullanılarak, kişilere yardım götürüleceği vaat edilmekte ve bu yolla, kişilerin, kişisel ve finansal verilerine erişilerek, dolandırıcılık eyleminde bulunulmaktadır. Önemle belirtmek isteriz ki Derneğimizce, yardım alanların kimlik bilgileri ve bankacılık bilgileri kendilerinden talep edilmediği gibi, herhangi bir internet uygulaması veya mobil bankacılık uygulaması indirmeleri, bu uygulamaların şifre ve sair kullanıcı bilgilerinin paylaşılması ve benzeri bilgiler, yardım alanlardan kesinlikle talep edilmemektedir. Derneğimizce nakdi (nakit para) yardım yapılmadığınıi ihtiyaç sahiplerine ayni yardım yapıldığını vurgulamak isteriz.

Dolandırıcılık amacıyla hareket ettiği açık olan bu kişilerin, İlk Umut Derneği isimli kuruluşumuzla hiçbir ilgisi ve bağlantısı bulunmadığını, bu isimle arayarak ya da sizlere ulaşarak, kişisel ve finansal verilerinizi isteyen kişilere itibar edilmemesi gerektiğini; Derneğimizin ismini kullanarak gerçekleştirilen bu dolandırıcılık faaliyetleri hakkında, Derneğimizce yasal yollara başvurulacağını kamuoyunun bilgisine sunarız.